Держенергоефективності та Німецьке енергетичне агентство співпрацюватимуть у запровадженні повноцінного реєстру біометану в Україні

«Вже цього року, завдяки тісній співпраці з нашими партнерами з Німецького енергетичного агентства DENA, очікуємо повноцінно функціонуючий реєстр біометану в Україні», - наголосила Голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва під час перемовин із керівництвом Німецького енергетичного агентства.

 

Сторони закріпили досягнуті домовленості, уклавши меморандум про партнерство.

 

Спільна угода є результатом попередніх нарад Голови Держенергоефективності Ганни Замазєєвої із німецькими партнерами, у тому числі на полях Конференції з відновлення України у Лондоні.

 

«Наша співпраця у сфері розвитку біометанової галузі, згідно з підписаним меморандумом, відбуватиметься у рамках реалізації Німецько-українського енергетичного партнерства. Перша, але далеко не єдина, з актуальних цілей, на якій концентруємося, - розбудова і запуск повноцінного ринку біометану в Україні», - зауважила Голова.

 

Німецькі партнери готові надати практичну допомогу у запровадженні механізму видачі гарантій походження біометану відповідно до стандарту ЄС CEN-EN 16325, шляхом повноцінного запуску реєстру біометану. Реєстр базуватиметься на напрацюваннях Держенергоефективності, старт яким давали ще разом з фахівцями Міненерго, та програмному забезпеченні від Biogasregister Deutschland, визнаного лідером в ЄС в цьому напрямку. Саме тому гарантії походження біометану будуть повністю відповідати усім вимогам українського та європейського законодавства.

 

«Запуск повноцінного ринку біометану є одним з пріоритетів для Держенергоефективності. А видача гарантій походження і визнання їх в Європі дозволить впевнено почуватися українським виробникам біометану на ринках ЄС та надасть потужний імпульс для розвитку цієї галузі в Україні», - прокоментувала Ганна Замазєєва.

 

Завдяки потужному агросектору і розвиненій газорозподільній мережі, Україна в майбутньому зможе стати одним із лідерів-постачальників біометану на Європейському континенті і зробить свій потужний внесок на енергобезпеку, енергонезалежність і досягнення спільних цілей сталого розвитку та декарбонізації.

 

@kmu.gov.ua

 


Держдепартамент США оголосив нагоду в 10 мільйонів $ за інформацію...